Cobrace: hoe kunt u op de kosten voor uw bedrijf besparen?

Cobrace: hoe de kosten beperken die verbonden zijn aan de milieubelasting?

Beschikt u een bedrijfsparking en bent u direct getroffen door het Cobrace-plan? Wilt u voorkomen dat u bijkomende belasting betaald om de wagens van uw medewerkers te parkeren? De MyflexiParkBox biedt u daar een oplossing aan om u te helpen tegen de Cobrace-belasting van de stad Brussel.

Contacteer ons per e-mail of per telefoon (+32 2 899 73 73) vrijblijvend voor bijkomende informatie of om ons systeem van een automatisch parkeerbeheersysteem te installeren.

 

 

Wilt u meer weten over Cobrace? Laten we even terugkomen op de details van deze verordening en de impact ervan op uw budget. 

wat is het objectief van het Cobrace-plan?

Het Cobrace-plan, uitgedacht en uitgevoerd door het Brussels Gewest, beoogt het verkeer in de Belgische hoofdstad te verminderen. Kortom, door het bestraffen van het hebben van bedrijfsparkings hoopt het Brussels Gewest het aantal parkeerplaatsen te reduceren, om op deze wijze het aantal werknemers te doen toenemen die de voorkeur geven aan een verplaatsing met onder andere het openbaar vervoer, de fiets of te voet. Het objectief is niet alleen de duurzame mobiliteit te bevorderen, maar ook om de bedrijfsparkings beschikbaar te stellen aan het publiek, zodat ook zij hun wagen daar kunnen parkeren.

 

hoe functioneert cobrace in brussel?

Feitelijk heeft elk bedrijf het recht om een aantal parkeerplaatsen te bezitten op basis van:

 • de toegankelijkheid: ligging in de hoofdstad
 • de kantooroppervlakte: het aantal m2 werkoppervlakte

Voor de toegankelijkheid, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest onderscheidt 3 afzonderlijke zones op de bijgevoegde kaart. De zone A (in het rood op de kaart) wordt beschouwd als makkelijk toegankelijk met het openbaar vervoer, de zone B (in oranje op de kaart) is vrij toegankelijk, de zone C (in geel op de kaart) is redelijk toegankelijk. Hoe gemakkelijker een zone waarin uw bedrijfsgebouw zich bevindt toegankelijk is, des te minder parkeerplaatsen kunt u aan uw medewerkers ter beschikking stellen. 

De kantoorruimte an sich is ook een belangrijk criterium voor het Cobrace-plan. Hoe meer kantoorruimte je ter beschikking hebt, hoe meer parkeerplaatsen je ter beschikking mag hebben.

De regels voor het berekenen van het aantal parkeerplaatsen zijn als volgt:

 • Voor de bedrijfsgebouwen gelegen in zone A en waarvan de vloeroppervlakte gelijk of minder dan 250 m² bedraagt: 2 parkeerplaatsen. 
 • Voor de gebouwen gelegen in zone A en waarvan de vloeroppervlakte meer dan 250 m² bedraagt: 2 parkeerplaatsen voor de eerste schijf van 250 m2 vloer oppervlakte en 1 bijkomende parkeerplaats per schijf van  200 m² vloeroppervlakte.
 • Voor de gebouwen gelegen in zone B: 1 parkeerplaats per schijf van 100 m² vloeroppervlakte.
 • Voor de gebouwen gelegen in zone C: 1 parkeerplaats per schijf van 60 m² vloeroppervlakte.

Bijvoorbeeld, zo kan een firma in het hartje van Brussel (zone A) met een oppervlakte bureauruimte van 500m2 over 4 parkeerplaatsen beschikken. 

Een ander voorbeeld, een bedrijf gelegen in Schaarbeek (zone B) heeft de beschikking over 900m2 aan vloeroppervlakte, heeft recht op 9 parkeerplaatsen.

Kortweg, u hebt altijd recht op een beperkt aantal parkeerplaatsen voor uw medewerkers. Indien u dit aantal plaatsen overschrijdt, bent u aansprakelijk voor een jaarlijks belasting voor elke bijkomende parkeerplaats die u aan uw medewerkers ter beschikking stelt.

hoe berekent men deze jaarlijkse belasting op het aantal parkeerplaatsen?

Naargelang de zone waarin uw gebouw zich bevindt, varieert de jaarlijkse belasting. U betaalt: 

 • 450€ per bijkomende parkeerplaats in de zone A
 • 350€ per bijkomende parkeerplaats in de zone B
 • 250€ per bijkomende parkeerplaats in de zone C

Bovendien stijgt deze jaarlijkse belasting elk jaar met 10%. Met andere woorden, u betaalt in het tweede jaar 495€ per bijkomende parkeerplaats in zone A. De belasting is dus exponentieel. Dit betekent dat u na het zesde jaar meer dan 797€ per bijkomende parkeerplaats aan belasting betaald. Zo kan men zeggen dat Cobrace u snel veel geld zal kosten.

 

 

hoe kunt u de kosten verbonden aan het cobrace-plan in brussel indekken?

Er bestaan meerdere pistes om deze bedrijfskosten te verminderen:

 • Maak van uw parkeerplaats een ruimte vrij voor uw medewerkers.

  U kunt van de parkeerplaats(en) een fietsenstalling maken waar dankzij de MyflexiParkBox uw medewerkers veilig hun fiets kunnen parkeren.

   
 • Verminder het aantal parkeerpaatsen dat u ter beschikking stelt aan uw medewerkers. 

  U kunt bijvoorbeeld uw parkeerplaatsen ter beschikking stellen aan andere weggebruikers. Het gebruik van deelwagens is in volle groei in Brussel. Het is bijvoorbeeld mogelijk om deze gedeelde auto's te voorzien van enkele parkeerplaatsen in uw parking. De MyflexiParkBox kan u helpen bij het ter beschikking stellen van uw parkeerplaatsen aan derden van buitenaf die deze parkeerplaatsen huren. De inkomsten uit deze huur kunt u dan terug gebruiken om de Cobrace-belasting dragelijker te maken. 
   
 • Verhuur uw parkeerplaatsen in de avonduren of in het weekend.

  Wilt u de bezettingsgraad van uw parking verhogen? Tijdens de avonduren of in het weekend, wanneer de parkeerplaatsen niet door uw medewerkers gebruikt worden, kunt u deze gemakkelijk ter beschikking stellen aan autmobilisten van buitenaf. De parking kan dus een interessante bron van extra inkomsten worden als u gebruik maakt van een systeem zoals de MyflexiParkBox. Kortom: met de MyflexiParkBox maakt u uw parking virtueel groter.

U beschikt over een parking en wilt de kosten van het Cobrace-plan afschrijven door gebruik te maken van onze intelligente MyflexiParkBox aanbieding? Doe dan een beroep op onze dienstverlening.

 

 

wat is de MyflexiParkBox en hoe draagt deze bij tot het verminderen van de kosten van bedrijfsparking?

MyflexiParkBox is een smart parking oplossing voor bedrijven en gemeenschappen die hun parkeerplaatsen winstgevend willen maken.  

Als uw parking op weekdagen en/of het weekend niet volledig volzet is, kunt u iedere vrije parkeerplaats veranderen in een bron van bijkomende inkomsten. Dankzij onze software voor smart parkeerbeheer kunt u eenvoudig parkeerplaatsen aan andere automobilisten verhuren. Het is aan u om de huurprijs te bepalen, die maandelijks of jaarlijks te betalen valt voor de parkeerpaats die de buitenstaander huurt. De parkeerplaatsen in Brussel worden tegen goudprijzen verhandeld, wat u de kans geeft om de bezettingsgraad van uw parking te optimaliseren en tegelijkertijd de daarmee verbonden kosten af te schrijven.

Onze management interface helpt u om in alle eenvoud de verhuur van uw parkeerplaatsen te beheren zonder dat u onder nieuwe administratieve lasten gebukt gaat. MyflexiPark zorgt voor de volledige implementatie van de digitalisering van uw parking. Zodra ons systeem geïntalleerd is, hebt u toegang tot een slim dashboard waarmee u de belangrijkste zaken in de gaten houdt, zoals:

 • het aantal beschikbare parkeerplaatsen;
 • de identiteit van de medewerkers en de bezoekers die toegang hebben tot de parking;
 • de toegangsuren voor elke medewerker en bezoeker;
 • de facturatie van de parking;
 • de voertuigen die binnengekomen zijn;
 • …   

De MyflexiParkBox biedt een efficiënte, betrouwbare en flexibele oplossing aan alle bedrijven. Ons platform past zich aan uw behoeften en capaciteit aan.  

Wilt u ook de parkeerkosten beter beheren en tegelijkertijd bijdragen aan de optimalisatie? Onze MyflexiParkBox-systeem staat voor u klaar om het parkeerbeheer te vereenvoudigen en de winstgevendheid van uw parkeerterrein te maximaliseren. 

 

 

verhoog uw inkomsten om uw parkeerkosten te verlagen.

Met de MyflexiParkBox kunt u uw maandelijkse inkomsten, door het verhuren van uw parkeerplaatsen, verhogen. De kosten van het Cobrace-plan worden zo afgeschreven en dat is goed nieuws voor uw cashflow! 

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte, als u van plan bent van ons smart parkingsysteem gebruik te willen maken.  

 

 

Bent u geïnteresseerd in onze effectieve oplossing voor uw parking rendabel te maken? Neem vrijblijvend contact op met MyflexiPark om de verhuring van uw parkeerplaatsen in gang te zetten!

Lees tevens onze artikelen voor bedrijven: